Väliaika ja uudenvuodenlupaukset

Näytös on ohi ja toinen puolisko ei ole vielä alkanut. Vuoden pimein kuukierto ja talvipäivänseisaus ovat jo takanapäin ja vuosi kohta vaihtuu. Nyt on vähenevän kuun aika ja kuva sunnuntai-illalta. Vielä lyhyt katsaus jouluun. Ja pitempi uudenvuodenlupauksiin.

IMG_0665

Joulu tuli. Ja meni. Kinkku paistui ja ruoka maistui. Mitä kelläkin. Kilo tuli ja suli.

Joulukuusen kaatoaika

IMG_0672

Tänä vuonna suotuisa joulukuusen kaatoaika sattui niin lähelle joulua, ettei ”kato ny itte” välttämättä vakuuta epäilijöitä. Kuitenkin, jos kuusesi oli kaadettu ennen 23.11 tai 12.12 jälkeen , kuusi on vehreä, ei roskaa, neulaset pysyvät hyvin ja parin viikon sisällä alkaa kasvaa kerkkää.  Jos kuusikauppiaasi tiesi kertoa kaatoajankohdan, tiedät mitä odottaa. 23.11-12.12 välillä kaadetut kuuset tuottavat neulaskadon ja -sadon. Käy niinkuin minulle viime vuonna. Poikani eivät uskoneet kaatoajalla olevan merkitystä ja hankkivat meille vääräaikaisen kuusen. Se varisti jo sisäänkannettaessa. Tapaninpäivästä alkoi kuusen juurelle kasvaa päivä päivältä paksuuntuva vihreä matto. Loppiaisena kun kuusen ruskea raato kannettiin pihalle, siinä oli alle 10 neulasta kiinni. Tänä vuonna poikani sahasi itse valitsemani kuusen 19.12, kerkkää odottelen nyt eikä ainuttakaan neulasta ole varissut.

Täysikuu ja välipäivät

Täysikuun osuminen joulupäivään on niin harvinaista että viimeksi näin kävi 1977 ja seuraavan kerran sattuu 2034. Mitäs ihmeellistä siinä sitten on? No, täydenkuun aika on yleisestikin sitä, ettei mennä ylös ei alas, sisään ei ulos, eteen ei taakse ja silloin kaikki mikä on ulkona ja sisällä, ylhäällä ja alhaalla, edessä ja takana sekoittuvat. Talviaikaan sisätiloissa sitten tapahtuu. Vähemmästäkin alkoholista pääsee huppeliin eikä krapula tule niin kovana ja herkästi. Se voi kuitenkin kasvattaa kärpäsestä härkästä ja heikentää käytöksen säätelyä. Niin, poliiseilla ja poleilla oli kiireinen jouluyö. Perheväkivallasta ym luimme lehdestä. Ja saihan joku päähänsä kiivetä junan katolle. Loppui sekin elämä.

IMG_0678

Vuodenkierrossa on nyt mielenkiintoinen käännekohta. Kuu matkustaa taivaalla todella pitkän matkan. Se nousee jo alkuillasta koillisen suunnasta, kiertää korkealle etelään ja laskee vasta myöhään aamupäivällä luoteeseen. Aurinko nousee tosi myöhään kaakosta, tekee matalan kaaren ja laskee aikaisin lounaaseen. Keskikesällä aurinko ja kuu matkustavat taivaalla täsmälleen päinvastoin. Mitä nyt sitten tapahtuu luonnossa ja ihmisessä? Hyvin vähän. Kun energian suunta vaihtuu, mikään ei ota alleen, käynnistyäkseen eikä loppuakseen.

Mikä sitten on otollista juuri nyt?

Tänä vähenevän kuunvaiheen aikana 9.1 asti? Tilinpäätös, laskelma. Mitä on tullut tehtyä kuluneena vuonna, mitä tapahtunut, missä nyt ollaan, mitä tästä jää käteen, mieleen, sydämeen, mitä tästä eteenpäin. Pöyhi sisintäsi. Käytä tällaiseen kaikkia mieluisiasi menetelmiä, mietiskelyä, tarottulkintoja, enkelikorttiviestejä, mitä tahansa. Missään ennen tammikuun uutta kuuta ei ole aloittamisen voimaa. Ilman alkua ei ole jatkoa. Istutettu ei idä. Jos olet töissä, kokoa kulunutta vuotta, päättele lankoja, viimeistele lopetetut projektit, pistetä. Jos vaihdat työpaikkaa vuoden vaihteessa, et ole siellä kauaa. Jos muutat, muutat kohta uudestaan, vaikket sitä nyt tietäisikään. Jos solmit avioliiton, huh huh. Jos leikkaat hiuksesi, ne ohenevat ja heikkenevät. Kaljupäät tästä tietenkin iloitsevat. Säärikarvat ym ei-toivotut hentoutuvat. Ja voihan sitä siivotakin, pois joulusotkuja.

PYHÄT YÖT

Jouluaaton ja joulupäivän välissä oli ensimmäinen pyhä yö. Kun ne viisaat itämaan tietäjät näkivät sen tähden siellä taivaalla, eivät he samana iltana tai seuraavanakaan päätyneet sitä tähteä seuraamalla sinne syöttökaukalon äärelle lahjojaan jakamaan. Silloisilla kulkupeleillä eli jalkaisin matkaan meni hyvinkin parisen viikkoa. Siitä juontuu monissa eteläisen Euroopan maassa tapa jakaa lahjat vasta loppiaisena. Aika joulun ja loppiaisen välissä on kuitenkin erityistä. Millekään tekemiselle ei ole otollinen aika. Niinpä fiilistellään. Muinaisina aikoina tarkkailtiin jouluaatosta eteenpäin seuraavien 12 yön säätä, sillä niissä enteili seuraavien kahdentoista kuukauden säätyypit. Eli aamuisin vaan kirjaamaan ylös tuulen suunta, lämpötila, pilvisyys/selkeys, ilmanpaineet ym.

Ja ne unet. Pyhät unet. Ota illalla valmiiksi muistiinpanovälineet ulottuvillesi ja nukkumaan mennessäsi päätä/pyydä apua, että muistat aamulla unesi. Kirjoita se heti herättyäsi ylös. Aaton ja joulupäivän uni antaa ohjausta tai kertoo tammikuun asioista, seuraava helmikuun, sitten maaliskuun jne ja 5.-6.1 välinen yö joulukuun. Nimeä unesi kuukausien mukaan ja katsele alkavan vuoden aikana miten unesi ja kunkin kuukauden elämäsi liittyvät toisiinsa. Unet käyttävät symboleja, tutustu omiisi.

UUDENVUODENLUPAUKSET

Haluatko muuttaa elämääsi? Päästä eroon tupakasta, alkoholista, kiloista, roinasta, stressistä, kärsimättömyydestä, pelosta, ahneudesta, itsekkyydestä, ylpeydestä, kateudesta, laiskuudesta, vihasta? Luvata itsellesi tai läheisillesi? Seis tähän paikkaan! Kysy itseltäsi 1) Onko tämä tapa, josta aion luopua, todellakin huono? Onko toive itsesi muuttamisesta vain yhteisöön kuulumisen kannalta ”sopivaa”, kelpaamisen ehto? Vai onko tapasi vain väärinsuuntautunut voima, jonka uudelleensuuntaaminen hyödyttäisi sekä sinua että läheisiäsi? 2) Mistä syystä haluaisin luopua siitä? Järkivastaus ”koska se on terveellistä”, ”näytän itselleni, kumppanilleni, sille ja tälle että pystyn” ei kelpaa. Ne ovat verukkeita. Ne pohjustavat aikeen epäonnistumisen ja tapa palaa vääjämättömän varmasti ja usein entistäkin pahempana.

IMG_0668

Vain sisäinen päätös, oma kirkas vakaumus ilman verukkeita kelpaa. Katso itseäsi kaikessa rauhassa ja rehellisesti. Älä tee mitään muuta. Anna sisäisen ymmärryksesi kasvaa. Tarkastele asiaa kaikilta puolilta, lyhyellä ja pitkällä aikavälillä kuvitellen. Päätä sitten luovutko siitä vai et. Ole tarkkana motiiviesi kanssa. Perustele päätös itsellesi. Teet sen, koska se on sinun tahtosi. Sitten käytät uuttakuuta edeltävän ajan lopetellaksesi sen mitä tarvitsee. Valitse aloittaa päätöksesi toteuttaminen uudenkuunpäivänä. Se tukee sinua.

Hyacinths

Flickr by Alan Myers ( Hyacinths)

10.1.16 on uudenkuunpäivä, sunnuntai. Katso lyhyesti taaksesi, kiitä, luovuta ja suuntaa uuteen. ALOITA   ”Tänä vuonna minä lupaan 1) ….. 2)…… 3)……”  jne ”Olen savuton,… raitis, …stressitön, …roinaton,….” Huomaat jo päivän pidentyneen. Uusi elämä alkaa hakea muotoaan, vaikkei mitään vielä näy. Ole kuin jyväjemmari, siemen maahan ja sitten odotetaan.

PUUNKAADOSTA MUUTAMA SANA

Jos tarvitset halkeilematonta, elämätöntä puuta huonekaluja tai veistotöitä varten, 31.12. on aika laittaa saha laulamaan. Jos puu on kasvanut rinteessä, kaadetaan se alarinteeseen päin ja jos tasamaalla, annetaan joka tapauksessa latvojen olla paikoillaan jonkin aikaa. Puu kuivuu paremmin, kun puun nesteet ehtivät poistua rungosta. Polttopuiden kaatoaika on nyt, talvipäivän seisauksen jälkeinen vähenevän kuun aika. Myös tammikuussa. Ja helmikuussa. Polttopuuna käytettävä lehtipuu kuivuu paremmin ja välttyy homehtumasta nyt kaadettaessa. Havupuun lämpöarvo on parhaimmillaan kasvavalla kuulla kaadettaessa (10.-23.1.16 ja 8.-21.2.16)

Joko sinulla on Wanhan ajan kuukalenteri 2016?

IMG_2194 Jollei ja haluat, laita viestiä facebookissa https://www.facebook.com/groups/kuustakuuhun/ Kuusta kuuhun-ryhmän kautta tai http://ihanahoito.fi/yhteystiedot/ Posti tuo luukkuusi laskun kera, 24€ postituskuluineen. Noutona Helsingissä 22€.

Ja Järvenpäässä ja Kalliolassa Helsingissä on puutarhanhoito ym kasvatusaiheiset kuukurssit keväällä. Ilmoittautumiset Järvenpäähän https://opistopalvelut.fi/jarvenpaa/course.php?l=fi&t=6407 ja Kalliolaan https://opistopalvelut.fi/kalliola/course.php?l=fi&t=3990 Tervetuloa!

Kategoria(t): hiukset, kuu, kuun rytmi, Kuun vaikutus, terveys Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s