Joulu, joulu tullut on

Antti joulun aloittaa, Tuomas tupaan taluttaa. Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois viepi. Joulunaika alkoi sitte nyt.

Antin päivän pakkanen tekee suojatalven ja ruman kevään tai jos Antti komeilee niin joulu lotisee eli jos Antinpäivänä on pakkanen niin jouluna on suojasää. Helsingissä siis suojaa. Tämänkö tulemme näkemään täällä? Mitens teidän paikkakunnalla?

Jouluvalmistelujen aika

Nyt on aika aloittaa jouluvalmistelut. Leipoa ja paistaa piparit, joulutortut, kuivakakut ja joulupullat, valmistella jouluisia laatikoita pakkasen kautta jouluna pöytään pantavaksi. On vuoden pimein aika, päivä on lyhyt, maa musta (Helsingissä), puut lehdettömät ja linnunlaulu satunnaista. Kynttilät palamaan!

Christmas wreath

Flickr by Andrew Malone

Muinaisina aikoina joulua vietettiin jopa kaksi kuu-kautta! Se alkoi Antinpäivästä (30.11) ja päättyi Paavalinpäivään (25.1), jolloin talvi on puolessavälissä. Tuohon pariin kuu-kauteen mahtuu nykyisyyteenkin jääneitä tapoja. Tuomaan (21.12) päivään asti siellä ja täällä porukoiden kokoontumisia, joulujuhlia ja pikkujouluja, joissa syömistä, juomista, laulua, tanssia, irrottelua ja ilonpitoa. Ruokatarvikkeita on runsaasti, kun sato on korjattu ja jouluna syötäviksi tarkoitetut eläimet teurastettu. Kun ulkona on ankeaa ja pimeää, koteihin ja pihoihin tuodaan valoja ja kaikenlaista koristelua. Kyllä näyttää komealta kerrostalojen ja pihapiirien valopilkut!

Koska itsenäisyyspäivä osuu täydellekuulle ja perjantai on sitä ennen, ihmiset jaksavat juhlia vähillä unillakin ja juhlat voivat lyödä yli. Seuraavan päivän krapula voi olla vähäistä, mutta moraalista.

Erittäin mielenkiintoinen artikkeli joulusta. http://oppiminen.yle.fi/historia-suomi/arjen-historiaa/aikamatka-arkeen-joulunvietto

rekvisiittaa

Flickr by Tuija Aalto

Joulukuusi ja koristeet

Ken harrastaa joulukuusta? Jos kiinnostaa joulukuusen historia, katso vaikka http://www.metla.fi/asiakaslehti/1997/reunala97-4.htm tai http://www.suomalainenjoulu.fi/joulun-perinteet/historiaa/joulukuusi vaan tässä annan vinkin kestävän joulukuusen kaatoajasta. Joulukuusikauppiaiden liiton julkaisussa on tästä artikkeli. Jokainen kuusen ostaja voi nyt kysyä kuusen kaadon ajankohtaa ja valita tarpeisiinsa sopivan kuusen. Jos haluat kuusen joka jo sisäänkannossa kylvää neulasia ympäriinsä ja joita imuroit vielä juhannuksenakin ja jonka ruskistuneen rangan haluat ulos jo tapaninpäivänä, hanki kuusi, joka on kaadettu 7.-21.12.

Joulukuusi

Flickr by Mikko Heikkinen

Jos haluat kuusen, joka pysyy tuoksuvana ja vihreänä, neulaset tiukassa ja tammikuussa tuoretta kerkkää kasvaen, hanki kuusi joka on kaadettu 23.11-3.12 välisenä aikana tai omasta metsästä 22.-24.12. Kysy kauppiaalta kaadon ajankohtaa, sillä erinäisiä kymppejä joudut kuitenkin kuuseen sijoittamaan ja halunnet tietää mitä saat rahojesi vastineeksi. Nämä päivämäärät koskevat sitten tietenkin vain tätä vuotta.

Teetkö ovikransseja tai muita kasvikoristeita joulua varten? Tarvikkeiden eli havujen tai puolukan yms oksien keruuaika on sama kuin kestävän joulukuusen. Tällä kaudella leikatut joulukukatkin kestävät hyvin.

Jollet hommaa kuusta sisälle, koristele joku pihapuu valoilla ja muilla härpäkkeillä, näyttää hienolta! Ilahdututtaa kaikkia! Ihanasti pilkuttavat talven pimeyttä!

Joulusiivous

Tue kotimaista työllisyyttä ja teetä se ulkopuolisella! Tai tee itse. Joka tapauksessa rätti ja vesi, imuri ja vaivannäkö tuottavat helpoimmalla parasta tulosta vähenevän kuun aikaan tehtynä eli 7.-21.12. Jos oikein haluaa viilata siivousajankohtaa niin 8-10.12 ja 18.-19.12 ovat helpoimmat putsausajat. Tuolloin ei pidä vuodevaatteita seisottaa ulkoilmassa, keräävät kosteutta, joka ei tunnu nukkujalle miellyttävältä. Pyykki vaan puhdistuu erityisen hyvin. Paras olisi siivoushommat hoitaa alta pois ennen tuota viimeistä viikonloppua, jolloin saisi sitten vähävirtaisena keskittyä kodin somistamiseen ja kynttilöiden palamisen katseluun.

Moon Candle

Flickr by Patrick and Sarah Burke

Leipomukset ja muut jouluruuat

Piparkakkutalo! Jouluhalko! Pipareita, joulutorttuja, leipiä, pullaa, kakkuja, laatikoita, paistoksia, pakkasen kautta tai sellaisenaan säilyvänä kannattaa jo tehdä sen minkä pippaloissa käymisiltä ennättää. Nyt, itsenäisyyspäivään asti, taikinat pulliin ja leipiin nousevat hyvin. Ja pitäähän se itsenäisyyspäiväkin juhlia, kaksi kynttilää sitten ikkunalle klo 18-20.

… mutta joulua ennen vielä

paasto. Joidenkin joulupaasto kestää jopa 40 päivää ennen joulua, no niin. Jos tuon pariviikkoisen vähenevän eli alakuun 7.-21.12 ajan on pienemmällä syömisellä, ajanee se asian.

Joulusyömisissä ja painonvartioinnissa kannattaa muistaa, ettei niinkään merkityksellistä ole se miten syö joulun ja uudenvuoden välillä kuin se miten syö uudenvuoden ja joulun välillä.

Joulusää

Millaista on ilma Klemetinpäivänä 23.11 sellaista Matinpäivään (24.2) asti. Vähäluminen suojatalvi Helsingissä?

Joulua edeltävän viikon aikana voipi olla vähän viileämpää kuin nyt, pakkasen puolella pyörähdellä, eritoten viikonloppuna. Nähkäämme kuinka enteet näkyvät joulusäässä.

Pihlaja ei kanna kahta taakkaa eli kun paljon pihlajanmarjoja tulee vähäluminen talvi. Jouluna on kolmasosa talven lumesta satanut. Jouluna jos on kesä, on pääsiäisenä talvi.

Joulumieli

Tuomaan päivään mennessä hommat sitten tehty, eikös? Yhteistyökumppanit ja tuttavat tervehditty ja muistettu, joulukortit lähetetty, lahjat hankittu ja tontut lahjottu. Nyt pois kiire ja hössötys, rauha maahan. Asettautuminen perheen pariin, rauha siistissä tuvassa, koristellussa kodissa, kynttilöiden loisteeseen. Pidetään pienistä huolta, niin pikkulinnuista, eläimistä kuin lapsistakin. Ollaan kiltisti perheen ja ystävien kesken.

Ihania tunnelmantuojia ovat mm Frank Capran Ihmeellinen on elämä ja Lumiukko (The Snowman) https://www.youtube.com/watch?v=ZE9KpobX9J8

PS. Pitäisikö saada tuuheutuva tukka siistityksi? Tukanleikkuuseen sitten 11.-12.12. Entä muodossaan pitkään pysyvä leikkaus? Kampaajalle 13.-15.12.

PS2: Onko sinulla jo Vanhan ajan kuukalenteri ensi vuodelle tai UUTUUS kuu-sää-taskukalenteri? Jollei ja haluat sellaisen ennen joulua tilaa tästä http://ihanahoito.fi/yhteystiedot/ Ilmoita nimi, osoite ja mitä ja montako haluat. Seinäkalenteri 22€ ja tasku 15€, useammista kappaleista alennusta.

Ja tammikuussa 24.-25.1.15 kuukurssi Joensuussa, ennakkoilmoittautuminen käynnissä nyt heti! Kurssi maksaa 160€ 29.12.14 mennessä ilmoittautuneille. Varausmaksu 5.12 mennessä vahvistaa paikkasi. Katso facebookista Kuun vaikutus työssä ja terveydessä https://www.facebook.com/events/296997690509672/?fref=ts

Levollista ja rauhaisaa joulukautta!

 

 

Kategoria(t): kuu, kuun rytmit, Kuun vaikutus Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s