Säilötään, peruna!

Mansikan aika meni. Mustikan aika on nyt. Sieltä missä sitä on. Ei ollut siellä mistä hain. Vadelmaa. Puolukka tulee. Jostain löytyy mustaherukkaa, karviaisia ja punaherukkaa. Hillaa, mesimarjaa. Suomalaisia herkkuja. Jos pää ja keho kestää helteellä keräillä, jotain varmaan saa kokoon. Entä säilöminen? Sitä katsotaan nyt.

Summerberries

Flickr by Susanne Nilsson

Keräätpä yrttejä, kasveja tai marjoja, parhaat korjuuajat näet jäljempänä. Oletko huomannut, että ostaessasi kaupasta yrttiruukkuja tai kerä- ja muita salaatteja, joskus ne nuukahtavat, kellastuvat ja jopa mätänevät tosinopsaan. Säilytystapa ei vaikuta asiaan. Ja muutaman päivän päästä  ostoyrttisi hämmästyttävät vehreydellään ja kestävyydellään. Koska yrttien ja salaattien matka kauppaan ostamisen ulottuville kestää muutaman päivän korjuusta, yleensä noin viikon kuluttua uudesta kuusta viikko täydenkuun jälkeen saat parempaa tuoretta kuin muulloin. Tietty vehreyteen vaikuttaa myös istutusajankohdat…

 

Perussääntö sadonkorjuuseen ja säilöntään

Samanlaiset säilömistoimet (hapatus, suolaus, savustus, keitto, paisto, kuivaus, pakastus) hyvästä hygieniasta huolimatta tuottavat eri tuloksen oikeina tai väärinä aikoina. Joskus avattu hillopurkki tai mehu homehtuu pian avaamisen jälkeen, toisinaan myös avaamaton siellä kellarissa. Yllätys yllätys, nyt ei kuunvaihe eli uudenkuun ja täydenkuun väliset kasvamiset ja vähenemiset ole ollenkaan kuvassa mukana. Nyt vaikuttaapi ratataso. Älä huolestu. Yksinkertaista. Ratatasossaan nouseva ja laskeva kuu ovat käsitteitä, jotka ovat yhteydessä kuun sijaintiin eläinradalla. Tästä olen kirjoitellut siinä juttusarjassa 1-4.

Ratatasossaan nousevan ja laskevan kuun aika

Ratatasossaan nousevan kuun aika on vuodenaikana talvipäivän seisauksesta (n 21.12) kesäpäivän seisaukseen (n 21.6.) ja kuunkierrossa eläinradan merkit jousimiehestä kaksosiin eli jousimies, kauris, vesimies, kalat, oinas, härkä. Nouseva voima on talven ja kevään voima, lisääntyminen, laajeneminen, kasvu ja kukoistus. Kehonosista tähän vaikutuspiiriin kuuluuulokkeet” eli pää (oinas), niska (härkä), olkapäistä kädet ulos ja sivuille, lantiosta alas reidet (jousimies), polvet (kauris), sääret (vesimies) ja jalkaterät (kalat).

Ratatasossaan laskevan kuun aika on vuodenajassa kesäpäivän seisauksesta talvipäivänseisaukseen ja kuunkierrossa keskimmäiset eläinradan merkit kaksosista jousimieheen eli kaksoset, rapu, leijona, neitsyt, vaaka, skorpioni. Näihin kuuluvat ”torso” eli olkapäät, rinta, sydän, maksa, munuaiset, sukuelimet. Laskeva voima on kesän ja syksyn voima, kypsyminen, sadonkorjuu, supistuminen ja lepovaihe.

Jousimies ja kaksoset ovat laskevan ja nousevan energian kääntökohtia. Energian suunta vaihtuu jousimies- ja kaksospäivistä viimeisenä niistä 2-3sta voimassaolopäivästä. Kuulostaako vaikealta? Ei sen väliä. Näistä laskevista, nousevista, kasvavista ja vähenevistä, uusista ja täysistä syntyy sitten tietenkin erilaisia yhteisvaikutuksia, jotka vahvistavat, neutraloivat tai heikentävät niitä. Niinpä jokaiselle tekemiselle voi sitä oikeaa ajoitusta hakea tutkimalla suunnitellun hetken yhteisvaikutuksia, helpoimmin kuukalenterista. Periaatteessa tuollaisesta kuin tuossa kuvassa, oikeesti paperisesta. Minultakin saa niitä. Kuukalentereita.

Bronze coin

Flickr by Amy Ross

 

Safonkorjuu ja säilöntä

Jokainen haluaa purkkeihinsa hyvänmakuisena ja ravinteikkaana säilyvää. Moni vielä mahdollisimman tuoreena, jopa ilman säilöntä- ym lisäaineita. Sadonkorjuun ja varastoinnin oikea ja suotuisin ajankohta on ratatasossaan nousevan kuun aika eli tänä vuonna 8.-19.8 ja 4.-15.9 ja 1.-12.10 (katso poikkeukset jäljempänä) Hedelmät ja vihannekset ovat mehukkaimmillaan ja maukkaimmillaan. Mehukkuus ja maukkuus säilyy sadonkorjuussa ja säilytyksessä. Noina aikoina on aika keittää hillot ja mehut, säilyvyys on parhaimmillaan. Keinotekoisista säilöntä- ja muista lisäaineista voidaan huoletta luopua. Myös kurkku- pikkelsi yms säilötteet säilyvät näinä aikoina valmisteltuna parhaiten.

Viljan, vihannesten ja perunoiden korjuuseen ja varastointiin ovat 14.-15.8, 11.-12.9 ja 8.-9.10 kaikkein parhaat.

Poikkeuksena

12.-13.8, 9.-10.9 ja 6.-8.10, näinä päivinä korjattu sato pitää käyttää välittömästi. Hedelmien, vihannesten säilömistä ja varastoimista uhkaa homehtuminen ja kaikkiin säilöttyihin tuotteisiin tulee pilaantunut maku.

Jollet säilö ja varastoi noina parhaina aikoina, vältä edes näitä huonoja päiviä: 21.-22.8, 26.-27.8, 17.-19.9, 22.-24.9. tuotteet homehtuu.

Harvesting Herbs

Flickr by Chlot’s Run

Kuivatettuna säilytettävät yrtit, kasvit, marjat, hedelmät ja sienet (liha, kala) pitää kerätä ja korjata 11.-19.8, 11.-15.9 ja 9.-12.10. Kuivatetuissa yrteissä vehreys, väri, maku, aromi säilyy jopa vuosia ilman keinotekoisia apuja.

Säilytystilojen eli kellarin hyllyt pitää puhdistaa 10.-11.8, 14.-15.8 tai 18.-20.8 tai 11.-12.9, 15.-16.9 tai 20.-21.9, hyllyt pysyvät kuivina eivätkä homehdu.

PERUNAKOKEENI

IMG_1375IMG_1374 Aurinko nostatti parvekkeen lämpötilat ties mihin.

 

IMG_1382IMG_1456 Varret paloivat kuiviksi käppyröiksi.

IMG_1453IMG_1454

Siemenperunat olivat lötköjä, kumpainenkin.

IMG_1459IMG_1458IMG_1460IMG_1461

Yhteenveto: Helteiden tultua parvekkeen lämpötila nousi ties mihin. Vettä potut sai tarpeeseen nähden niukasti. Tiedä häntä olisiko sekään pelastanut auringon polttamalta. Varret kuihtuivat ja kuukahtivat. Nosto suoritettiin 5.8. Ensin eli 23.4.istetun ykkösperunan tuotos oli monenkokoista. Kuten kuvasta näkyy. Kakkosperuna istutettiin 7.5, sen tuotos oli hämmästyttävän yhden- ja samankokoinen pottujoukko. Istutus oli tapahtunut ratatasossaan laskevan kuun aikaan, joten kasvuvoima suuntasi juuriin. Eli kasvavan kuun voima ylöspäin kumoutui ratatasossaan laskevan kuun juureen suuntautuvalla voimalla. En siis saanut pelkkää vartta, vaan erittäin samankokoisa pottuja. Erilaisia selvästi, kelvollisia kummatkin. Toistan testin vuoden kuluttua tarkemmalla istutusaikaerottelulla.

Kun tämä lyhyt juttu on luettu, pääsette säilömään oikeaan aikaan ja hankkimaan kokemusta mahdollisesti myös niistä sopimattomista ajoista.

Pari sanaa elokuisesta superkuusta. Kolmesta peräkkäisestä kiertoradallaan lähinnä maata samanaikaisesti täydenkuun kanssa tämä elokuinen superkuu on kaikkein kirkkain. Hulluksi se ei tee. Päähänpistoja voi tulla, se siitä.  Syyskuinen superkuu liikuttaa erityisen vahvasti tunteita, katsotaan miten itse kullakin.

Kävin kuutamoajelulla. Tunnistatteko paikat? IMG_1472 IMG_1501 IMG_1497

Katso myös https://www.facebook.com/suomenusko?fref=ts Tuossa kerrotaan Laurinpäivästä ja syksyn sään ennusmerkeistä.

http://www.ylakuu.com/suomi/kuu.htm Täältä löytyy aina parin viikon välein päivitystä mitä tehdä kulloinkin.

Näitkö jo tämän? https://www.youtube.com/watch?v=S1PzC83uPcU

Ja Kuun vaikutus- ajoituksen taito kurssille ilmoittautuminen käynnissä, 30.8 asti voi Frantsilan 27.-28.9 kurssille ilmoittautua http://ihanahoito.fi/kurssit/ Kuukalenteri 2014 sisältyy hintaan.

Kategoria(t): kuu, kuun rytmi, kuun rytmit, Kuun vaikutus Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s