Hyvän sään aikaan

Aina on. Hyvä sää. Jos kastuu nahkaa myöten, on ollut joko uimassa tai sateessa sopimattomilla vaatteilla. Ei ole huonoja ilmoja, on vain sopimattomia varusteita. Ei ole huonoja aikoja vaan vääränlaista tekemistä.

Väärää ajoitusta ei ole, oikeaa kyllä

Sopimattomaan aikaan tehdyt toimet takkuavat ja rasittavat, sopivana aikana sujuvat ja menestyvät. Muuan nainen sanoi kerran, ettei halua tietää oikeita aikoja istutuksille. Hänellä on aikaa vain viikonloppuna, sopii se tai ei. No, kaikin mokomin. Kun tietää oikeasta ajoituksesta ja jättää sen huomiotta, saa kokemusta ja vertailukohtaa. Tällaista satoa ei kylläkään.

vegetables market

Flikr by eyeflyer

Kuun rytmi

on aikanaan ohjannut ihmisen elämää yhtä luonnollisesti kuin hengitys. Vaikka ihminen on hukannut vaistonsa ja ajoittamisen taidon, luonto ei ole muuttunut. Kuun rytmi vaikuttaa kaikkeen niinkuin ennenkin. Se on kuin nelivaiheinen pitemmänpuoleinen hönkäys.

Uuden kuun päivä on se pieni tauko uloshengityksen loputtua ennen sisäänhengityksen alkua.  Kasvavan kuun vaihe on kuin sisäänhengitys, ravitsee alkuja, uutta, tuoretta ja elävää.

Täysikuu on pieni pysähdys sisäänhengityksen loputtua ennen uloshengityksen alkua. Vähenevän kuun vaihe on kuin uloshengitys, vie mennessään tarpeettoman ja vahvistaa sen, minkä on tarkoitus kestää. Tästä rytmistä voi tulla tietoiseksi, vaikka olisi vaistonsa hukannut.

Miksi kannattaa? Taloudellinen vaikutus voi olla todella huomattava. Kun kymmenien hehtaarien perunanviljelijä pistelee pottunsa oikeaan aikaan kasvamaan, hän saa niin huomattavasti paremman sadon hehtaarilta, että se todella tuntuu lompakossakin. Selvitään myös vähemmällä lannoittamisella, kastelulla yms yms. Ja luonto kiittää.

Kotipuutarhuri kokee onnistumisen yltäkylläisen ilon, kun puutarha kukoistaa. Kun yrittäjä perustaa yrityksensä, pitää avajaisensa, solmii yhteistyökumppanuus- ja asiakaskontakteja oikeaan aikaan, mitä muuta hän voi saada kuin hämmästyttävää menestystä?

Tänään on täysikuu. Ne, jotka ovat nukkuneet muutaman yön huonosti, saavat tämän päivän jälkeen paremman levon. Täydenkuun päivänä ei tehdä mitään hyödyllistä, jos hauskanpitoa ei lasketa. Täydenkuun päivän pippalot ovat yleisörikkaita ja riehakkaita, jopa yllättäviä. Humalan saa halvemmalla eikä tule paha krapulakaan.

Alakuun aika

moons in Athens

Flikr by Gareth Hannaford

eli vähenevän, alakuun jakso 28.5 asti. Nyt on otollinen aika kodinhoitohommille, pyykkäykselle ja siivoukselle. Ja kaikenlaisten poistettavien tavaroiden hävittämiselle. Jos suursiivous on vielä jäänyt tekemättä, 20.-21.5 on otollinen aika tuuletella kaapit, komerot, vintit, kellarit ja autotallit. Siivota jauhokaappi, jääkaappi ja pakastin ja pestä ikkunat. Perusteellinen siivous lattioiden yms pesuineen sujuu vähimmällä vaivalla 22.-23.5. Ikkunanpesut erityisesti 16.-17.5, 20.-21.5., 24.-25.5. tuottavat superhelposti tosi kirkkaat ikkunat. Lakanapyykin aika. Erityisen helposti pyykki puhdistuu tahroista, kun pyykkäät 14.-15.5 ja 22.-23.5. Ne viimeiset pesemättömät matot myös työn alle.

Jos on se palanen puutarhaa, nyt alkaa otollinen aika perunan istutukselle ja juuresten kylvölle. Jos piilotit perunat multaan kahden viimeksi kuluneen viikon aikana, laita nyt vielä muutama peruna kasvamaan ihan vaan nähdäksesi miten eri tavalla ne kasvavat. Toiset kasvaa vartta ja toiset perunoita. Kokemus ja omat havainnot vakuuttavat parhaiten.

Growing potatoes in a bag

Flikr by Ruth Hartnup

Ihokarvoille kyytiä nyt. Sääri- ja kainalokarvat sekä bikinirajaukset alakuulla ajeltuna heikentävät karvankasvun niin, ettei se hentoinen untuva mikä jaksaa kasvaa edes näy kunnolla. Kasvavan kuun aikaan päinvastainen tulos. Helppo kokeilla! Hiustenleikkausta vain jos haluat käydä harvoin parturoitavana tai pysyä kaljuna.

Tekemättömät työt ja rästiin jääneet hommat listalle ja työn alle. Ruksi yli kun valmista. Ja sisällä hyvä mieli. Jos kukkien mullat jäi vielä vaihtamatta kasvavan kuun aikaan, nyt ei kannata. Paitsi jos haluat tappaa sen kasvin.

Pahan ilman lintu

kertoo uutisia, joita ei ole kiva kuulla. Kuun syntymästä kolmantena päivänä katsotaan seuraavien viikkojen sää. Koska Helsingissä 2.5 oli tuulta pohjoisesta, pilvistä ja kosteaa, olemme kokeneet viileitä ja sateisia kelejä. Kevät on vihertynyt maltillisesti. Täydenkuun tienoilla sää muuttuu vähäksi aikaa ja palaa vielä sitten noin viikoksi entiselleen. Viimeisellä neljänneksellä se on jotain muuta. Seuraava sään ennuspäivä on 31.5, katsotaan mitä siitä seuraa seuraaviksi viikoiksi.

Kun ajoitus osuu

Lie harvassa ne, jotka eivät ole kuulleet Saga-Maria Forsbergin siansaksakielenvääntelyä. Aivan ihastuttava ilmiö! Hän julkaisi tuon kulovalkean tavoin maailmalla levinneen kielenpyörittelyvideopostauksensa juuri kun kuu oli tuore, vastikään kääntynyt kasvavaksi ja tuo muutti hänen elämänsä. Näin voi käydä, kun lahjakkuus, youtube ja ajoitus kohtaavat.

Toinen esimerkki lahjakkuuden ja ajoituksen liitosta on Charlie Chaplinin kulkurihahmo.  Ensi-ilta vuonna 1914 tuolle Kid Auto Races in Venice lyhytmykkäfilmille, jossa Charlie ensikertaa esiintyi kulkurin hahmossa, osui kasvavan kuun alkuun ja loppu onkin elokuvataiteen ja Charlie Chaplinin historiaa.

Näistä lisää kuun vaikutuksista

http://www.ylakuu.com/suomi/kuu.htm

sarinpuutarhasuosikit.blogspot.fi/

Syyskuussa Frantsilassa pidetään Kuun vaikutus-ajoituksen taito kurssi. Tervetuloa!

 

Sivuhuomautus | Kategoria(t): kuu, kuun rytmi, kuun rytmit, Kuun vaikutus Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s